2016. ápr. 24.

MAMAHOTEL 2016. - felnőttek otthon, kiszolgálva, kényelemben

Amolyan könnyed, vasárnapi ebédfőzés-aláfestésének szántuk a ma délelőtti beszélgetésünket a MAMAHOTEL jelenségről az Egerszeg Rádióban. 

https://www.facebook.com/EgerszegRadio/photos/a.160082834335827.1073741829.115937145417063/262806710730105/?type=3&theater
Furcsa jelenség és egyre gyakrabban találkozni azzal, amikor fiatal felnőtt nők és férfiak a családi fészek kényelmét élvezik még 30-40 éves korukban is. Pontosan, ahogy az Anyám nyakán című film főszereplője. Régen vénlánynak, öreglegénynek, vagy éppen agglegénynek hívtuk volna talán őket. 
Vagy mégsem?
Ezek az elnevezések inkább arra utalnak, hogy az illető egyedül él, nem arra, hogy a szülei által megteremtett meleg fészek kényelmét élvezik végeláthatatlanul.
Ugye, a többgenerációs együttélésről sem gondoljuk, hogy egyenlő a mamahotellel. Remélhetőleg az együtt élő családtagok számára világos és tiszta családi szerepek, és családi feladatok, az egyértelmű felelősségvállalás miatt nem keverjük össze az együttélésnek ezt a kétféle módját.

Akkor mi is a mamahotel? 
Szerintem az az állapot, amikor a fiatal felnőtt pusztán kényelmi szempontok miatt nem kíván a saját lábára állni. Nem szeretne önálló háztartást vezetni, nem kíván önálló, szüleitől független életvitelt kialakítani, inkább marad gyermekszerepben. Egy felnőtt bőrébe bújt gyermek a családban. 

Kinek kényelmes ez?
Lehet, hogy csak az egyik, lehet, hogy csak a másik, vagy éppenséggel mindkét félnek. 
Ki ne szeretne egy feltétel nélkül szerető, határtalanul az igényei szerint őt kiszolgáló, védő, óvó szülői fészekben maradni? 
Mondjuk az, aki egy érett felnőtt személyiséggel bíró felnőtt, vagy éppen erre az útra lépő fiatal, akit zavar, hogy nem hoz önálló döntéseket, és erős ambíciói vannak az önálló életvezetés iránt. 

Mi vezet(het) a mamahotelhez? Szeretnél nyitni egyet? Teszteld egy korábbi írásom - Így nevelj élhetetlen huszonévest! - inverz gyermeknevelési gyorstalpaló - segítségével, hogy éppen hol állsz!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése