2012. szept. 27.

Mikor beszéljek szexről a gyerekkel?

A címbeli kérdésre igen egyszerű választ lehet adni: Beszélgess vele mindig. Azonnal. Most!

A szexualitásról a kamaszokkal beszélgetni kell!
A szexualitásról a kamaszokkal beszélgetni kell!
Elcsodálkoztál? Nem mondtam, hogy egyszerű...

Most mondom, hogy nem olyan bonyolult, mint hinnéd. Talán túl vagyunk azon az időszakon, amikor komoly arccal, nagy rákészüléssel, sok-sok parával fog hozzá anya vagy apa a konyhaasztal mellett a komoly beszélgetésnek. Ki-ki beszél állatokról, emberekről, konkrétumokról, vagy inkább zavarában annyit mond, "Ha elég nagy leszel, úgyis rájössz."

Emlékezz kicsit: Nálatok hogy is volt a "felvilágosítás"? Volt konkrét időpont, amikor elérkezett az IDŐ és a szülő szólított, vagy inkább folyamatos téma volt a kapcsolatok alakulása vele együtt a szexualitás?

"Agyonszexualizált" világban élünk.
A szexualizált szenny önlik ránk a környezetünkből, a televízióból, a plakátokról az utcán, hétköznapi szóhasználatból...
Kutatások szerint egy 11 éves gyermek általában leckeírás idején, az interneten böngészve találkozik először  nem a szexualitással, a pornóval!!! Bizonyos gyakran keresett szavakra "ügyes szakértők" úgy állítják be a nem kívánt tartalmaikat, hogy azok könnyedén a gyerek szeme elé tárulnak.
Ez megelőzni sem könnyű, de kikerülni egyenesen lehetetlen.

Akkor mit lehet kezdeni?

Ideális esetben Te magad, szülőként a szexualitást, sőt! Inkább a szülők közötti intim érintkezéseket természetesnek és az élet velejárójának tekinted. (Ha nem így lenne, fontold meg a segítségkérést!) Ennek alapján, ha a gyerek "rajta kap" benneteket, a zavar gyorsan oszlik, lehet beszélni arról, hogy a gyerek szerint ő mit is látott. Az ilyenkor előforduló esetleges negatív fantáziákat - anyát apa bántja - finoman lehet korrigálni.

A gyerkőc szexuális érdeklődését - az érdeklődés szintjén - javasolt kielégíteni. Ez pontosan annyit tesz, hogy ha ő egy csókolózó párt látva rákérdez, hogy mit csinálnak, stb. talán érdemes egy visszakérdéssel megválaszolni: "Szerinted?" "És az milyen?" Vigyorgás...

Pont annyit mondj, amennyit a gyerek kérdez. A kérdésénél nem érdemes mélyebbre menni, mert arra még nem feltétlenül érett. 
Ha oda nem illő, pornográf tartalommal találkozik a gyerek, fontos, hogy meg tudd beszélni vele azt, amit látott. Fontos számára kihangsúlyozni, hogy amit látott az nem feltétlenül a tiszteleten alapuló és elfogadható intimitás két felnőtt között. Lehet beszélni a saját tapasztalatokról, egyáltalán beszélgetni arról, hogy ki és mit látott, hallott, esetleg tapasztalt. A tiltás, a büntetés, a megalázás semmit sem ér, csak óriási gátlást épít a témával kapcsolatosan a gyerekbe, esetleg szorongásokat alakíthat ki, ami a szexualitáshoz kapcsolódik majd felnőtt korában. De vigyázat! A korai részletezés, a túlzás éppen olyan kellemetlen felnőttkori mellékhatásokkal járhat!

Az intimitás természetessége, a látott, hallott tartalmak átbeszélhetősége biztonságot ad a gyereknek még ebben az izgalmas témában is.
Kiskamaszként tovább bonyolódik a dolog. Itt már akár a nem kívánt terhesség és a különféle betegségek előfordulásáról is szót kell ejteni. Ebben segít a védőnő - remélhetőleg - aki bizalmas légkörben korrekt előadást tart tanóra keretében a fiataloknak. Elméletben már tudhatnak is valamit. Erre is lehet alapozni, jó kezdő gondolat a téma kapcsán.

Fontos persze, hogy kislányok esetén  a nőgyógyász meglátogatása történjen meg bizalommal teli, szorongásokat oldani képes hangulatban. Ez nehezen fog menni, ha Neked magadnak is nagyon negatív a vizsgálatokhoz való hozzáállásod, esetleg magad sem veszed komolyan a szűréseket.

Így, a bejegyzés végére, de egyáltalán nem utolsó sorban fontos a testtel való tudatos bánás kialakítása. Egyáltalán a gyermek saját testének önmaga általi megismerése, felfedezése, működésének megértése. Erre persze csakis meleg, elfogadó és szeretetteljes légkörben van lehetőség...

Fotó:photopin.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése