2012. aug. 20.

Elő a félelemzsákkal!


forrás:photopin.com
Ebben az írásban egy egyszerű tippet kaphatsz arra, hogy egy mese és képzeletbeli "félelemzsák" segítségével hogyan ismerd meg és old fel a gyereked félelmeit.

Álomkutatók azt mondják, a gyerekeknek gyakran vannak lidérces, igen sok szorongással terhelt álmaik.
Ahogy az újszülött még nem kiforrott immunrendszerrel jön a világra, úgy a lélektani immunrendszere, a problémák megoldásának, a szorongás elviselésének, csökkentésének képessége sem születik vele.
Meg kell tanulni ezt is.

A félelem és a szorongás természetes és szükséges jelenségek az életben. Az nem mindegy, hogy ezek milyen mértékben jelentkeznek, és mit tudunk kezdeni velük.

A gyerekek - főleg a kicsik félelmei leginkább saját biztonságuk léte, vagy éppen nem léte körül forognak. Az oviban leginkább a sötéttől, a magasságtól, az elveszéstől félnek. Később, az általános iskola alsó tagozatában már számos más félelmet kiváltó ok is megjelenik, mint például a villámlástól, dörgéstől, betörőktől... való félelem. Ennek lehet fantáziált és valós alapja egyaránt. A lényeg, hogy fél, és ezt a félelmet komolyan kell vennünk.
A kiskamaszok félelmeiben már a társak szerepe a legnagyobb. Ők már küzdenek a közösségekbe illeszkedés nehézségeivel, gyakran tartanak attól, hogy nem elég jók a csapatba, nem eléggé elfogadhatók, valami miatt kitűnnek onnan. A teljesítmény is egyre nagyobb teret kap. Már a dolgozatoktól, sportversenyektől is félhet a gyermek, de az első szerelmek ideje is ide köthető és tudjuk, az sem éppen könnyű.

Az idegen, ismeretlen helyzettől való félelmet mindannyian, többször megéljük életünk során. Ez természetes. Ahogy egyre rutinosabb "helyzetmegoldókká" válunk, úgy ezek a félelmek jelentősen enyhülhetnek.
Most mutatok egy módszert arra, hogy az ovis és játékos kedvű kisiskolás gyerek szorongásait, félelmeit hogy ismerjük meg, illetve, hogyan tudunk kicsit segíteni azok feloldásában.
Ez az egyszerű módszer a mesére épül, a jó mesére.Jó mese alatt én leginkább a népmeséket és az igazán a fantázia világába röpítő meséket értem. (A teljesség igénye nélkül néhány meseírónk: Csukás István, Arany László, Benedek Elek, Móra Ferenc, Móricz Zsigmond, Zelk Zoltán, Lázár Ervin...)

Mesélj minden este a gyerekednek, hogy érzelmi-értelmi-erkölcsi téren segítsd a fejlődését!

undefined
forrás:ftp.mtv.hu

Amikor elmesélted a mesét, beszélgessetek kicsit a meséről ezeknek a kérdéseknek a segítségével:
  • Mi tetszett neked ebben a mesében a legjobban?
  • Melyik volt a legjobb rész?
  • Melyik volt a legrosszabb rész?
  • Melyik mesehős lennél a legszívesebbe? Miért?
  • Jól végződött a mese? Hogyan lehetne folytatni még? Mi történne X hőssel? Mi történne Y hőssel...?
  • Kinek, milyen jó tulajdonságai vannak ebben a mesében?
  • Ki volt kedves/okos/ravasz/mérges/haragos/dühös?
  • Ki volt félelmetes? Ki félt és vajon miért? Miért nem félt?
  • Mi volt veszélyes?
  • Kik segítettek egymásnak?
  • Kik szeretik egymást? Ki volt gonosz? Mi történt vele?
  • Hogyan sikerült a legkisebbnek...?
.
Egy idő után a kérdések és a beszélgetés során már nem csak a hősökről, de önmagáról fog beszélni a gyermek.
Ezt nem feltétlenül kell felfedni előtte, nem kell olyat mondani pl. "Most tudom ám, hogy ezt nem is a hős gondolja így, hanem Te!" A szülő ilyenkor figyeljen és raktározzon! Nagy kincsekre bukkanhat, nagy felfedezéseket tehet.
Ha érzed, hogy bizalom van már, akkor valami ilyesmit mondhatsz a gyereknek, gyerekeknek:
"Itt egy képzeletbeli nagy-nagy zsák. Ebbe most beletesszük a félelmeinket, mérgünket, szomorúságainkat. Mit tennél bele? Gyere, közösen belerakjuk a félős dolgainkat!"
 - és persze szépen pakoljátok, amíg lehet. A mesehős nevében is lehet pakolni, pl. azt, hogy félünk a sárkánytól meg az ördögöktől, meg a kutyáktól, és a dörgéstől...
Amikor már aznapra elfogytak a félelmek, kötözzétek be a zsák száját jó erősen és találjátok ki közösen, hogy mit tesztek vele! (Pl. el lehet dugni, ki lehet borítani az erkélyről a tartalmát, ott lehet hagyni a szoba közepén...)

A játék, a szimbólumok és a mese nyelvén óriási megkönnyebbülést élhet meg a gyerek. Előfordul, hogy ő maga fogja kérni legközelebb, hogy vegyétek elő a képzeletbeli "félelemzsákot" és pakoljátok tele.
Ez egy jó közös játék lehet, aminek során a gyereked legbelső, legkevésbé ismert lélektani világba enged betekinteni. Nagy kincs ez, nagy felfedezésekre ad lehetőséget...

Jó játékot kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése